little yellow house #5

Did you miss the previous episode of this story? You can also jump back to the beginning.

130220-1000

front garden: piles of stones and bricks and a tree removal tag

Now our story tracks to October 11, 2012, when little yellow house has just received a major cleanup, front and back. In the above view from the front of the driveway, the foreground shows a stack of bricks removed from the ground directly beyond the stack, plus some of those nasty rebar spikes removed from bender boards all around the garden.

At the right side of the picture, the trunk of the silk tree bears a yellow note — yes, that is the notice required in California that this “heritage tree” (any one larger than a certain trunk diameter) is allowed to be removed. Soon, this tree will be no more.

On the walkway to the front door there is a large pile of flat slate shingles removed from the fake stream behind the daisy bushes. Let’s take a closer look…

130220-1009

daisy bush corner: fake stream is gone!

From here we can see how big that pile of slate shingles has become. All of those stones were removed from the back wall of the fake stream that used to run behind the daisy bushes, just in front of the wall of deep green wisteria leaves. That whole space has been cleared, leveled and filled with a deep layer of leaves harvested from other parts of this garden, as well as street curbs in the neighborhood.

Doesn’t the daisy bush corner look pretty now?

130220-1015

lantana streetside strip: another careful prune, space for slate stones in front

The lantana street strip is gradually being prepared for its long-term future, which will involve a lot less lantana and some new citizens like Califonia native bunch grasses. For now, before the lantanas are whacked back by the winter frosts, we are keeping them pruned and pretty. Along the street side of this strip, grasses and other plants have been removed so that irregular slate stones can be added to form an additional walkway for people getting out of cars. Guess where those stones will come from!

Let’s have a look in back…

130220-1023

back yard: a blank slate

Wow! No more old patio area, no more potato vine stump. No more much of anything!

The entire back area is being redesigned. There will be a patio again, but it will not be rectangular. A winding walkway of irregular stones will lead out across this space to an artistically arranged sitting place. Raised earth berms will further define the space in this back garden.

130220-1029

Looking to the right, some wooden trellises have been added to the fence. These will host vines, climbing up behind some raised beds where happy vegetables will grow. In the foreground, in front of the raised beds, a rain garden is planned, which will be dug down several inches to collect a nice temporary puddle whenever very much water falls out of the sky.

Against the fence, the tomato vines are still producing delicious fruit, even as the temperatures drop.

Next: goodbye to an honorable old tree and its annoying debris

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s